Installatie Domotica
Bij de aankoop van een huis of bij een grondige verbouwing kan het een goed idee zijn om verschillende technieken in huis met elkaar geïntegreerd kunnen worden. Denk hierbij aan de thermostaat, groepenkast en de verlichting, maar ook aan automatische deuren of inbraakwering. Met behulp van een zogeheten domotica kunt u overgaan tot een geïntegreerde installatie van al uw elektrische apparaten en toepassingen in huis. Op deze manier kunt u eenvoudig het overzicht bewaren op alles wat er in en om het huis gebeurt op het gebied van elektronica, waarbij deze doorgaans te bedienen zijn met slechts enkele knoppen. Dit kan zijn in de vorm van een digitaal bedieningspaneel aan de muur, maar tegenwoordig ook door applicaties op uw mobiele telefoon.

Soorten domotica

Veel voorkomende soorten domotica zijn bewakingscamera’s, verlichting, thermostaten, basisstations, schakelaars, sensoren, bediening, verbruiksmeters, interfaces, alarmsystemen en mobiele applicaties. Het voordeel van het gebruik van een domotica is dat het simpelweg het wooncomfort vergroot. Met behulp van slechts enkele knoppen of de bediening van uw mobiele telefoon kunnen zaken als de warmtehuishouding of beveiliging centraal en binnen handbereik geregeld worden. Dit maakt de thuiskomst na een lange fietstocht extra behaaglijk omdat u bijvoorbeeld de temperatuur al hoger hebt gezet onderweg, zet de koffie of de oven klaar voor gebruik, of maakt een rechtsomkeert naar huis niet nodig wanneer u vergeten bent de lampen of andere elektronische installaties uit te zetten. Bovendien houdt u de beveiliging van uw huis altijd controleerbaar.

Vormen van installaties

Domotica installeren
Een systeem van domotica kan op verschillende manieren geïnstalleerd worden. De meest uitvoerige toepassing is de handmatige. Hierbij dient u de domotica te installeren op het elektriciteitsnet van uw woning. Dit vergt een grondige en veilige voorbereiding, waarbij u zorg draagt voor een verantwoorde omgang met de elektriciteit. Vaak worden er dan ook specialisten ingeschakeld die helpen om op een betrouwbare manier een systeem van domotica te integreren in uw elektriciteitsnet. Tegenwoordig komen domotica in steeds eenvoudigere pakketten. Hierbij is het vaak genoeg om bijvoorbeeld sensoren op een bepaalde plek te monteren, waarna de aansturing ervan eenvoudig via WiFi is in te schakelen.

Waarom de domotica?

Met behulp van het reguliere elektriciteitsnet in uw woning, is het al goed mogelijk om sensoren en andere schakelaars te bouwen die het wooncomfort sterk verhogen. Met behulp van een domotica bent u echter in staat alle bedieningen te integreren op een centrale plek. Een domotica wordt daarom ook wel een smarthome genoemd, omdat het eenvoudig en slim uw elektronica in huis laat aansturen. Ook voor onderweg kunnen mobiele applicaties de voorkeur voor domotica versterken ten opzichte van reguliere elektronische toepassingen. Bovendien heeft u met een domotica een nauwkeurige controle over uw energieverbruik in huis, wat een flinke kostenbesparing kan opleveren.

J. Cools Elektrowerken – vakman op het gebied van domotica en elektra.