Tips storing groepenkast
Het komt nooit gelegen en zorgt altijd voor wat onrust: je elektriciteit valt zomaar uit. Dit kan variëren tot een lamp die uitgaat, tot een hele groep in de keuken of zelfs door het gehele huis. Zolang het geen algehele stroomstoring betreft waar de rest van de buurt ook last van heeft, dan is de oorzaak eigenlijk altijd te vinden in de groepenkast. Aangezien dit niet een plek is waar je dagelijks komt, kan het handig zijn om wat tips bij de hand te hebben als een storing in de groepenkast plaatsvindt.

Een stop slaat door

Soms betreft je stroomstoring slechts een enkele apparaat of groep van apparaten. In dat geval is er vaak een stop, of soms meerdere, doorgeslagen. Zorg er hoe dan ook eerst voor het apparaat of de apparaten in kwestie afgesloten zijn van de stroom. Ook al staan ze uit, een stekker in het stopcontact zorgt nog altijd voor verbinding met het stroomnet. Open hierna de groepenkast en kijk welke schakelaar(s) uit staan. Vaak kun je deze weer omzetten, waarna je een klik hoort. Soms is een schakelaar echter stuk gegaan. Zorg er daarom voor dat je altijd een vervangend setje schakelaars in huis hebt. Deze vervang je eenvoudig en stelt je in staat de schakelaar alsnog aan te zetten. Sluit je apparatuur eveneens weer aan en alles zou weer naar behoren moeten werken.

Apparatuur stuk

Soms komt het voor dat een apparatuur stuk en is daarom niet eenmalig maar continu voor een doorgeslagen stop zal zorgen. Verwijder in dat geval het apparaat voordat de stop weer aanzet of vervangt. Is het onbekend welk apparaat stuk is, dan kun je anders te werk gaan. Als je de doorgeslagen stop aanzet of vervangt en deze valt binnen de kortste keren weer uit na aansluiting van je apparatuur, dan weet je dat het apparaat dat stuk is nog meedoet. Test de apparaten door ze bij het aanzetten van de stop een voor een uitgeschakeld te laten. Vaak maakt een stop deel uit van een groep of heeft een hele groep apparatuur een groepsstop. Dit maakt het zoeken doorgaans eenvoudiger.

De aardlekschakelaar

meterkast storing verhelpenHet kan voorkomen dat bij een stroomuitval het probleem niet bij een enkele stop ligt. In dat geval is vaak de aardlekschakelaar in zijn geheel uitgegaan. De aardlekschakelaar is soms de hoofdknop voor alle verdere stoppen in de groepenkast, en soms voor een of meerdere groepen van stoppen. Afsluiting van de aardlekschakelaar kan dus voor een relatief grote afsluiting van stroom zorgen. Hierdoor dien je – in tegenstelling tot een gewone stop – vaak meerdere of alle groepen apparatuur af te sluiten van stroom om de oorzaak van de storing te vinden. Schakel bij een groter probleem altijd een specialist in. Indien u een vakman zoekt raden wij de elektriciens van ENW elektriciteitswerken van harte aan. Het installatiebedrijf biedt handige oplossingen op het gebied van elektra.