Wastafel aansluiten doe-het-zelfEen nieuwe wastafel zorgt voor een mooiere uitstraling van uw badkamer of toiletruimte en aangezien een wastafel door de jaren heen nogal wat te verdragen krijgt zal deze vroeg of laat een keer vervangen moeten worden. Mensen leunen bijvoorbeeld nogal vaak op een wastafel en daardoor loopt u het risico dat er teveel druk op wordt uitgeoefend waardoor de wastafel kan afbreken, met alle gevolgen van dien. Gelukkig is het mogelijk om voor weinig geld zelf een mooie wastafel te installeren. Daarvoor heeft u echter wel een doe-het-zelf stappenplan nodig.

Loskoppelen van de oude wastafel

Voordat u kunt gaan beginnen met de installatie van uw nieuwe wastafel, zult u de oude wastafel eerst moeten Verwijderen. Stap 1, en dit geldt voor het gehele proces, is het afsluiten van het water. Vervolgens kunt u de fittingen van de kranen veilig los draaien. Deze kunnen door de jaren heen behoorlijk vastgeroest raken en krijgt u ze echt niet los dan kunt u ze met een ijzerzaag altijd nog doorzagen. Vervolgens tekent u de lengte en de breedte van de ophanggaten op de muur af en kunt u gaan beginnen aan de installatie van de nieuwe wastafel.

De installatie van de nieuwe wastafel

installatie nieuwe wastafelOp de plekken die u heeft afgetekend boort u gaten van ongeveer 10mm en hier plaatst u pluggen in. De meeste wastafels worden geïnstalleerd met behulp van schroefbouten en deze kunt u nu in de pluggen schroeven. Als de bouten goed vast zitten kunt u de wastafel over de bouten heen draaien, waarna u de bouten voorziet van een revet. Een revet is een soort kunststof ring die beschadigingen aan de wastafel voorkomt. De wastafel is nu gemonteerd en u kunt verder met het monteren van de kraan.

Het monteren van de kraan

Kraan monterenDe kraan kunt u door het gat in de wastafel steken en vastdraaien met de moer die bij de kraan geleverd is. Daarna kunt u de kraan gaan bevestigen aan de waterleiding. Dit doet u door de aansluitleidingen uit elkaar te buigen tot ze goed op de aanvoerleidingen passen. Let er hierbij wel op dat de aansluitleiding niet knikt want dan kan het water straks niet goed doorlopen. Tot slot is het nog een kwestie van de afvoerpijp op maat zagen, de sifon tussen de afvoerpijp in de muur een de afvoerpijp van de wastafel te monteren en de boel af te kitten zodat er geen water tussen de muur en de wastafel kan komen.

Een badkamerspecialist inschakelen

De badkamer installateurs van C-T-B hebben ruime ervaring in het aansluiten van wastafels. Besteedt u de klus dus liever uit? C-T-B is u in heel Vlaanderen van dienst, voor zowel volledige badkamerrenovaties als kleinere klussen als het aansluiten van wastafels, of het installeren van een douchebak. Neem via de bovenstaande link een kijkje op de website.