Draagmuur verwijderen doe-het-zelf
Als je een nieuw huis hebt gekocht of de behoefte hebt om een verandering aan te brengen in huis, dan kan een draagmuur al gauw in de weg staan. Wil je twee kamers met elkaar verbinden, een woonkeuken creëren of een uitbouw naar de tuin aanleggen, in elk soort situatie kun je te maken krijgen met een draagmuur die in de weg staat. Zoals de naam draagmuur al aangeeft, heeft deze een belangrijke functie in de constructie van je huis. Het verwijderen van een draagmuur gaat dan ook niet zomaar. Toch is het mogelijk dit zelf te doen.

Constructie van je huis

Voordat je begint met het verwijderen van je draagmuur, dien je te allen tijde naar de constructie van je huis te kijken. Een verkeerde aanpak kan desastreuze gevolgen hebben voor de stabiliteit van je huis. Laat je bijvoorbeeld informeren bij de gemeente of je een vergunning nodig hebt om een specifieke draagmuur te verwijderen. Vaak herken je de draagmuur zelf omdat deze doorloopt in meerdere verdiepingen van het huis en wellicht andere ondersteunende functies heeft.

Een laatste check

Voor je definitief aan de slag gaat met het verwijderen van een draagmuur, kijk je goed welke je nu precies verwijdert. Scheidt het twee ruimtes die compleet van functie verschillen, zoals een vochtige badkamer en een droge slaapkamer, dan kun je een dergelijke afscheiding niet zomaar onderbreken. Ook dien je rekening te houden met leidingen die mogelijk door de muur lopen. Maak hiervoor een nauwkeurige inventarisatie. Vervolgens schaf je de juiste gereedschappen aan, zoals een breekhamer, een zaag, werkhandschoenen, een bouwhelm, stevige en beschermende werkkleding, grote en sterke afvalzakken en een veiligheidsbril.

Stutten en afdekken

Om de functie van de draagmuur over te nemen tijdens het verwijderen ervan, breng je een houten of stalen balk aan op de plek waar de ondersteuning plaatsvond. Dit kan bijvoorbeeld voor een bovenliggende vloer zijn. Verder plak je al je meubelen, apparatuur en overige spullen stofdicht af gezien het vele puin dat vrij zal komen bij de werkzaamheden. Mocht je draagmuur voorzien van bekleding zoals behang, dan verwijder je dit ook.

Afbreken

stappenplan draagmuur verwijderenNa alle praktische voorbereidingen kan het verwijderen van de draagmuur beginnen. Afhankelijk van het soort materiaal van de draagmuur, geldt een andere werkwijze. Vaak is het devies om van de bovenkant naar beneden te werken, en van de buitenzijde naar binnenzijde. Betreft het een gipsen of een gipsbetonblokken muur, dan werk je vaak per stukje. Boor eerst een gat in een plaat of blok en zaag deze verder uit. Een gipsen muur kun je uiteindelijk afbreken, een gipsbetonblokken muur kun je bij een gat van ongeveer een vierkante meter verder slopen met een breekhamer. Zoals gezegd breek een stenen muur steen voor steen af.

Twijfel? Schakel een aannemer in

Twijfelt u of u deze klus zelf kunt klaren? Schakel dan een aannemer in. Via het netwerk van Biaconstruct.be komt u in contact met bouwbedrijven bij u uit de regio. Bia is operatief in heel Vlaanderen en levert hoogwaardig werk tegen aantrekkelijke prijzen.