Een elektricien, wat doet die eigenlijk? Naast reparatie en onderhoud is een elektrieker ook bezig met nieuwe installaties. Maar waar moet je dan eigenlijk aan denken? In het onderstaande artikel bespreken we enkele installaties die een elektrieker voor je kan uitvoeren.

Wanneer is het tijd voor een nieuwe elektrische installatie?

Een elektrische installatie klinkt groter dan het is: denk hierbij ook aan stopcontacten en meterkasten. Bij nieuwbouw is dit bijvoorbeeld een onmisbaar onderdeel: stopcontacten, schakelaars en verlichting zitten al in het elektriciteitsplan. Daarbij kun je ook extra installaties nemen zoals alarmsystemen of garagepoorten die automatisch opengaan.

Los van de nieuwbouw kan ook bij een bestaande woning de elektriciteit worden vernieuwd, bijvoorbeeld wanneer de elektriciteit van de aangekochte woning is afgekeurd.

Wat zijn voorbeelden van een elektrische installatie?

Een elektrische installatie kan van alles zijn, van een stopcontact tot een beveiligingsschakelaar. In alle gevallen raden we je aan om een elektricien in te schakelen.

Waarom?

Een elektricien heeft ervaring en de juiste kennis om elke klus tot een succes af te ronden. Hierdoor weet je zeker dat de installatie naar behoren werkt en geen gevaar vormt. Vind snel en eenvoudig de 10 beste elektriciens in Vlaanderen via De10beste.be. Maar wat zijn nu voorbeelden van elektrische installaties?

 • Elektriciteitsmeters: via een netbeheerder krijg je een elektrische aansluiting, deze loopt via een kabel dia door de straat loopt en naar een meterkast gaat. Deze meterkast bevat alle beveiligingen en een elektriciteitsmeter: hierdoor is je huis van stroom voorzien.
 • Stroomkringen: er zijn stroomkringen nodig om elektriciteit te voorzien aan stopcontacten en verlichting. Dit komt omdat je niet teveel stroom kan verbruiken via één kring. Gemiddeld kan je acht stopcontacten of één groot huishoudelijk apparaat per kring gebruiken.
 • Verdeelkast: de stroom vanuit de meterkast gaat via een voedingskabel naar de verdeelkast. Deze kast verdeelt de bruikbare elektriciteit naar de verschillende stroomkringen.
 • Automatische beveiligingsschakelaars: elke stroomkring is beveiligd met een schakelaar, dit wordt ook een zekering genoemd. Wanneer deze kring overbelast is valt de stroom voor die specifieke kring uit.
 • Differentieelschakelaars: deze schakelaars meten hoeveel elektriciteit wordt verbruikt door een installatie en hoeveel er terugkomt. Deze hoeveelheid moet hetzelfde zijn.
 • Overspanningsbeveiliging: een overspanningsbeveiliging zorgt ervoor dat je elektrische installaties beschermd zijn tegen hoge spanningspieken, denk bijvoorbeeld aan een blikseminslag.
 • Domotica: een domoticasysteem automatiseer je elektrische componenten. Dit klinkt ingewikkelder dan het is: je kan denken aan verlichting die automatisch aangaan of elektrische apparaten die je kan bedienen met je telefoon.

  Dit zijn slechts een paar voorbeelden van elektrische installaties. Sommige zijn essentieel, zoals de verdeelkast, en sommige optioneel, zoals de domotica. Laat je in ieder geval altijd helpen door een betrouwbare elektricien: dan weet je zeker dat de installatie veilig verloopt.

  Ben je geïnteresseerd in een elektrische installatie? Je kan altijd kijken of je kan profiteren van een verlaagd btw-tarief via financien.belgium.be. In sommige gevallen zijn er ook premies nodig, dit kan je bekijken op energiesparen.be.