Tegelpanelen monteren in de badkamer
Vaak levert het een mooi gezicht op in de badkamer: het plaatsen van tegels. Je kunt ze in allerlei soorten en maten krijgen, van sierlijk tot strak, en geven je badkamer een geheel eigen uiterlijk. Het nadeel van tegels is dat het plaatsen ervan een enorm tijdrovende klus is. Daarom wordt het tegelpaneel steeds populairder. Het tegelpaneel lijkt op een gewone tegel, met het verschil dat het tegelpaneel met een eenvoudig kliksysteem werkt. Tegelpanelen monteren is dus bij uitstek een doe-het-zelf klus.

Er overheen monteren

Als je reeds tegels op de muren van je badkamer hebt, dan hoef je je geen werk op de hals te halen om deze eraf te halen. De tegelpanelen kun je eenvoudig over de tegels heen monteren. Ook kun je gebruik maken van houten frames. Deze plaats je tegen de muur aan als een soort raster, waarbinnen de je tegels kunt monteren. Houten frames zijn bij uitstek handig om er eventueel leidingen achterlangs te leggen. Voordat je de tegelpanelen kunt monteren, breng je eerst een bodemprofiel aan dat als steun dient voor de tegelpanelen. Deze boor je vast aan de muur.

Kitwerk

De tegelpanelen aan de randen van het raster, bijvoorbeeld bij de badkamerdeur, monteer je met behulp van doorzichtige kit. Hiermee leg je een stevige fundering aan voor de rest van de tegelpanelen. Zorg dat je bij het kitwerk altijd een waterpas gebruikt. Scheve tegelpanelen zijn onwenselijk en als je eenmaal scheef begint, dan heeft dit ook gevolgen voor de andere tegelpanelen. Begin daarom bij het bodemprofiel, waar je gemakkelijk een waterpas op kunt leggen. Als je de tegels eenmaal goed vastgekit hebt aan de randen van het raster, begint de volgende stap.

Klikwerk

De resterende tegelpanelen kunnen door middel van een eenvoudig kliksysteem in de tegelpanelen worden geklikt die reeds vastgekit zijn aan het raster. Zo werk je de tegelpanelen een voor een af, tot ze allen goed en stevig in het raster verwerkt zijn. Let op eventuele naden en andere openingen en pas het klikwerk aan waar dit nodig is. Zo eenvoudig als de tegelpanelen in elkaar geklikt kunnen worden, kun je ze ook vrij eenvoudig weer loshalen.

Variatie

Net als met gewone tegels, kun je ook met tegelpanelen variëren in stijl en mogelijkheden. Wil je aan sommige randen met een klein randje tegelpaneel beginnen, of kom je simpelweg niet uit aan het einde van het klikwerk, gebruik dan bijvoorbeeld een decoupeerzaag om de tegelpanelen op maat te maken. Sommige mensen kiezen ook voor een verschil in stijlen, waarbij slechts een gedeelte van een muur van tegelpanelen voorzien wordt. Ook als de wanden in je badkamer variëren in hoogte of diepte kun je veel variëren met tegelpanelen.

Bronvermelding: Allbath.be – netwerk van badkamerspecialisten