Duurzame buitenverfHet verven om het huis is vaak een tijdrovende klus. Daardoor komen er ook zeker wat kosten bij kijken. Toch wil je voorkomen dat goedkoop duurkoop wordt. De meeste mensen kiezen er dan ook voor om bij buitenverf voor kwaliteit te gaan. Kwaliteit van buitenverf hangt niet alleen samen met hoe mooi de kleur van verf is of hoe egaal het aan te brengen is, maar vooral ook hoe het productieproces van de buitenverf eruit heeft gezien. Kwalitatieve verf is vaak duurzaam geproduceerd, en heeft daarmee ook een duurzaam effect op de levensduur ervan. Wist u dat er sinds kort energiebesparende verf bestaat?

Ecologisch

Duurzame buitenverf wordt vaak aangegeven met de term ‘eco’. Dit kan vervat zijn in de naam van het product, of simpelweg aangegeven zijn in de productbeschrijving. Grotere merken verf hebben vaak een eigen eco-assortiment en sommige zijn zelfs geheel overgestapt op duurzame producten. Het streven bij duurzame buitenverf is om verf te creëren van topkwaliteit met zo min mogelijk nare gevolgen voor het milieu. Ook is er een persoonlijk voordeel. Duurzame buitenverf gaat in de regel een stuk langer mee dan meer reguliere soorten verf.

Isolerend

De kwaliteit van duurzame buitenverf wordt onder meer gewaarborgd door deze te combineren met energiezuinige effecten. Zo kan er bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van een coating die een sterk isolerende werking heeft. Dit heefteen gunstig gevolg voor warmtehuishouding. Ook kan de buitenverf een vochtregulerende werking hebben. Bij droog weer verdampt er vocht uit, terwijl bij regen de vocht juist buitengesloten wordt. Dit maakt de buitenverf weersbestending. Ook constructies die gemakkelijk warmte opnemen en gevoelig zijn voor de zon kunnen beschermd worden door een coating die onder meer UV-straling afstoot.

Productie

Ook de productie van duurzame buitenverf gebeurt zo energiezuinig mogelijk. Veel bedrijven die duurzame buitenverf produceren maken gebruik van groen transport, met weinig tot geen uitstoot. Sommige bedrijven kiezen zelfs alleen nog maar voor koeriersdiensten. Ook kiezen ze ervoor kantoren en fabrieken voor warmte-koudeopslag met behulp van energie uit de aarde zelf. Duurzame verlichting zorgt ook voor energiebesparing, evenals het gebruik van duurzaam verpakkingsmateriaal. De buitenverf zelf wordt vaak met plantaardige producten geproduceerd, zoals zetmeel.

Schilderbedrijven

Gevel schilderenEr verschillende erkende duurzame schildersbedrijven te vinden, die op een verantwoorde wijze met onder meer het gebruik van buitenverf omgaan. Duurzame schildersbedrijven richten zich niet alleen op energiezuinige producten, maar ook op een energiezuinig proces. Er wordt met veel aandacht gewerkt aan een grondige voorbereiding van het schilderwerk. De ondergrond van bijvoorbeeld de buitenverf wordt nauwkeurig geïnspecteerd om die zo van de beste behandeling te voorzien. Ook gedurende het schilderwerk worden zoveel mogelijk de milieuvriendelijke keuzes gemaakt. Omdat duurzame producten voor het schilderwerk het beginnen te winnen van reguliere producten, hoef je ook zeker niet bang te zijn voor je portemonnee. Een voorbeeld van een schildersbedrijf dat met duurzame materialen werkt is Van de Velde uit Haarlem.