Vocht in huis kan erg vervelend zijn. Maar wat kan u eraan doen? Allereerst is het belangrijk om de oorzaak van het vochtprobleem in huis te achterhalen. Vocht komt overal vandaag. Niet alleen van buiten, maar ook van het drogen van de was, van het douchen en ook van de inwoners. Mensen in huis zweten en dit zorgt ervoor dat er vocht vrij komt. Bovendien zit er in de lucht die men uitademt ook vocht.
Ventileren
Wanneer het vocht nergens heen kan blijft het in een woning aanwezig. Dit kan ervoor zorgen dat er vochtplekken ontstaan, maar ook schimmelplekken en een onfrisse lucht. Het is dus een erg ongezonde leefomgeving. Vooral in woningen welke heel goed geïsoleerd zijn bestaat er een kans dat er niet voldoende vocht het huis kan verlaten. De isolatie is natuurlijk prettig omdat er ook geen vocht en koude lucht in de woning kan komen, maar tevens zorgt dit ervoor dat er geen vocht en onfrisse lucht de woning kan verlaten. Bij nieuwbouwwoning wordt hier goed opgelet. Zo worden er vrijwel altijd ventilatieroosters geplaatst in ramen en dienen er genoeg ramen open te kunnen op iedere verdieping. Bovendien is er vaak een mechanisch ventilatiesysteem in de woning aangebracht, deze kan aangezet worden op het moment dat men gaat douchen of koken. Goed ventileren is dan ook van essentieel belang als het om vochtproblemen in een woning gaat.
Verminderen van vochtproductie
Er zijn ook andere dingen welke u kunt doen om het vochtprobleem in huis aan te pakken. Zo is het verstandig de was zo veel mogelijk buiten te drogen. Op deze manier blijft het vocht welke van de was af komt niet in de woning hangen. Ook doet u er verstandig aan om ook in de winter de thermostaat niet te ver te laten terug lopen. Ook al gaat u bijvoorbeeld op vakantie, het is niet verstandig om de kamerthermostaat onder de 15 graden Celsius te laten komen. Dit kan natuurlijk ook door de woning beter te isoleren, waardoor de temperatuur daar al niet eens meer bij in de buurt zal komen. Wanneer het warmer is in een woning is de kans op condensatie ook kleiner. Wel dient er goed geventileerd te worden in een goed geïsoleerd huis. Verder is het verstandig om bij het douchen en koken de ventilatie aan te zetten. Bij het koken kan men hiervoor ook goed de afzuigkap gebruiken. Wanneer uw woning beschikt over mechanische ventilatie is het verstandig om deze nooit helemaal uit te zetten. Bij koken en douchen zet u deze op de maximale stand, daarna kan deze weer naar de laagste stand of het ventilatiesysteem dit automatisch laten regelen.
Geen vochtplekken toch vochtproblemen
Bij vochtproblemen in een woning denkt men al snel aan van die donkerbruine kringen op het witte plafond. Toch kan het zijn dat er in de woning vochtproblemen zijn zonder dat deze kringen te zien zijn. Om bedachtzaam te zijn op vochtproblemen kunt u het beste ook op andere zaken letten. Zo kan het zijn dat u opmerkt dat de was minder snel droogt, of dat behang of stucwerk loslaat. Verder kan er in ruimtes in de woning een muffe geur hangen. Ook zilvervisjes en pissebedden zijn beestjes welke op vocht afkomen. Heeft u hier meer last van dan anders in uw woning dan kan het zijn dat u last heeft van vochtproblemen in uw woning.
Oorzaken van vochtproblemen
Zoals aangegeven is de meest voorkomende oorzaak van vochtproblemen, doordat er slecht geventileerd wordt in een woning. Men staat er niet snel bij stil, maar in het dagelijkse leven produceert een gemiddeld gezin al ongeveer 10 liter vocht per dag. Verder kunnen er natuurlijk ook bouwkundige oorzaken zijn, waardoor de vochtproblemen ontstaan. Hierbij valt te denken aan optrekkend vocht via de fundering of kruipruimtes. Wanneer via deze weg vocht de woning in komt dan al dit vocht ergens landen. Waarschijnlijk op plekken waar het warmer wordt en dit is dan vaak dus in de woning zelf. Ditzelfde geldt voor plekken waar kou van de buitenlucht direct in aanraking komt met de binnenkant van de woning. Men noemt dit koudebruggen. Een andere oorzaak is natuurlijk lekkage. Vaak wordt dit vochtprobleem snel opgemerkt, al is het punt waarop de lekkage begint niet altijd snel te vinden.
Bron: www.pvdv.be